Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6841

Dodano:

Odsłon: 5246

Świąteczna potrawa, bardzo słodka, nafaszerowana bakaliami i aromatami, koniecznie na wigilijnym stole.

Składniki

  • szklanka zmielonego maku
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka słodkiejśmietany np.30%
  • po 5 dkg, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów
  • 1 pomarańcza
  • skórka z pomarańczy kandyzowana
  • aromat migdałowy, rumowy, waniliowy
  • 2 łyżki rumu
  • makaron np. łazanki, świderki lub szeroka krajanka
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w rumie na 24 godziny.

  2. Mak namoczyć w mleku na całą noc, odcedzić i dwukrotnie zmielić.

  3. Do maku dodać miód, cukier, śmietanę, sok z pomarańczy i aromaty. Ilość aromatu zależy od naszego smaku.Wszystko dokładnie wymieszać.

  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i połączyć z masą makową.

  5. Ilość składników można nieco modyfikować, jeśli uznamy to za konieczne. Bardzo mi ta potrawa smakuje i Wam również życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 19 grudnia 2012 Capri zapraszam, a co do kutii przyznam, że jeszcze jej nie jadłam, choć mam na nią wielką ochotę.
Annuar koniecznie spróbuj z pomarańczą, dla mnie jest ona po aromacie migdałowym najważniejsza.Życzę smacznego.
Wszystkim polecam tę potrawę i życzę Wesołych Świąt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakowisko 19 grudnia 2012 u mnie w domu też się je jad..pychotka;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 19 grudnia 2012 wygląda smakowicie wypróbuję - do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 grudnia 2012 Podczas świąt robię wielką miskę i jem prawie non stop ;;) Jedyny minus - senność ;) Ze względów dekoracyjnych dodaję makaron kokardki. W tym roku skorzystam z Twojego pomysłu i dodam sok z pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną (akurat po raz pierwszy sama robiłam więc będzie okazja do wykorzystania). Ja śmietanką polewam porcję makaronu już na talerzu, jakoś wydaje mi się, że bez śmietanki cała potrawa postoi dłużej bez ryzyka "zepsucia". Ale Twoja wersja wygląda wspaniale, bo ma wilgotną masę, aż ślinka cieknie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 18 grudnia 2012 Irmo! to ja do Ciebie jadę :))), to musi być tak samo aromatyczne jak kutia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń