Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluski z makiem i bakaliami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 38
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 21
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 38
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 21
Składniki
Mak sparz wrzątkiem na sicie, zmiel dwukrotnie. Miód rozpuść. Partiami wsypuj do niego mak i ucieraj, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z posiekanymi bakaliami. Dodaj wydrążone ziarenka wanilii.
Mleko zagotuj ze szczyptą soli, wrzuć makaron. Ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Zimny makaron wymieszaj starannie z przygotowaną masą makową. Przełóż do dużej salaterki i mocno schłodź.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety