Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z mięsem

Przepis dnia 2019-07-15
Kluski z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 447 Ocena: 8931

Dodano:

Odsłon: 7743

I ze skwarkami z wędzonej słoniny

Składniki

  • Ciasto na kluski śląskie:
  • ugotowane ziemniaki 1kg, mąka ziemniaczana, jajo, sól
  • farsz: wieprzowina 0,75 kg tłustsza,
  • cebula, czosnek, majeranek, sól i pieprz
  • wędzona słonina do skwarek 10dag
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W sklepie była ładniejsza szynka od łopatki wiec dokupiłam kawałek słoniny aby farsz nie był zbyt suchy.
    Mięso gotowałam godzinę z zielem i liściem laurowym. Wywar wykorzystałam do zupy.

  2. Z ugotowanych wcześniej ziemniaków zrobiłam ciasto. Trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej plus jajo i sól.

  3. Wędzoną słoninę pokroiłam w drobną kostkę i powoli wytopiłam ją do chrupkości skwarek.

  4. Do zmielonego mięsa dodałam sporo majeranku, sól, pieprz, przesmażona cebulę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.

  5. Na placki z ciasta kładłam kulkę farszu i zalepiałam brzegi.

  6. Kluski kładłam na osolony wrzątek i gotowałam je pięć minut od wypłynięcia.

    Ze skwarkami smakują najlepiej.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń