Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z tartych ziemniaków

Kluski z tartych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4674

Dodano:

Odsłon: 9953

Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

Składniki

  • ziemniaki ok. 2 kg
  • jajko 1 szt.
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać. 1/4 ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
    3/4 ziemniaków zetrzeć na tartce o najmniejszych oczkach. Do osobnej miseczki dokładnie odcisnąć przez gazę sok. Odciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Poczekać chwilę, aż odciśnięty sok się ustoi po czym odlać wodę a zebraną na dnie miseczki skrobię dodać do ziemniaków.
    Dokładnie zagnieść z jajkiem i mąką (ja dodałam jeszcze majeranek). Uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Podawać z masłem lub skwarkami i cebulką. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 października 2013 Przecież takie kluski są najlepsze na świecie, super przejrzysty i jasny sposób wykonania, dzięki :)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń