Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski ziemniaczane"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 749
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Wędzony boczek włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i ugotuj na małym ogniu do miękkości. Wyjmij, odcedź, pokrój w małą kostkę.
Cebule obierz, opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w pióra. Na patelni rozgrzej smalec (ewentualnie inny tłuszcz, np. olej). Wrzuć posiekaną cebulę i przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj obgotowane kostki boczku. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Na koniec posól i oprósz pieprzem.
Ziemniaki starannie wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odcedź, lekko przestudź. Obierz z łupinek. Zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na kluski nadają się też ziemniaki, które pozostały ci z poprzedniego dnia.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę oraz kaszę mannę. Wbij całe jajka, wsyp sporą szczyptę soli. Starannie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp odrobinę mąki). Urywaj porcje, formuj w dłoniach małe kulki, lekko je spłaszczaj. W każdej zrób palcem dziurkę.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Partiami wrzucaj kluski. Gotuj 5-9 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Okraś cebulą z boczkiem.Źródło: Świat kobiety