Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1357

Dodano:

Odsłon: 42977

Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (można też wrzucić do miksera, czy maszynki). Przekładamy na sito i czekamy, aż ścieknie woda. Przekładamy ziemniaki do miski, a wodę delikatnie zlewamy i z dna wybieramy skrobię.

  2. Ziemniaki mieszamy z jajkiem, skrobią, solą i mąką. Niestety nie da się określić ile mąki potrzeba, trzeba to robić na oko... Tak by masa nie była lejąca, ale też żeby nie wyszło nam ciasto.. musi być zwarte, żeby kluski się nie rozpadły podczas gotowania.

  3. W garnku gotujemy wodę, dość sporo by kluski swobodnie pływały. Solimy i wrzucamy na wrzątek kluseczki. Gotujemy od wypłynięcia ok 15 minut ( w zależności jaka ilość klusek i ich wielkości)

  4. Odcedzić i podawać gorące. Ja zawsze podaję z usmażonym wędzonym boczkiem i cebulką, pokrojonymi w kostkę. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolka26 01 września 2013 Uwielbiam, moja mama robi przepyszne. Zawsze dodaje smazony boczek i pokruszony twaróg. Robię dziś na obiad. MNIAM!

51 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 08 stycznia 2013 Mirinda_S świetny pomysł :) ! dla kogoś kto nigdy wcześniej nie robił takich klusek to na pewno bardzo dobra rada by sprawdzić czy ciasto jest ok :) a po jakimś czasie to już widać na "oko" :)) Pozdrawiam!!

37 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirinda_S 08 stycznia 2013 Uwielbiam te kluseczki :D Dodam tylko poradę mojej mamy co do punktu 2 przepisu (stosuję zawsze :D): w małym garneczku gotuję wodę i wrzucam jedną kluskę na próbę - wtedy wiem czy dodać jeszcze mąki. Pozdrawiam :D

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń