Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą

Przepis dnia 2016-11-16
Kluski ziemniaczane z gulaszem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1870 Ocena: 43015

Dodano:

Odsłon: 7191

No co? All in 1 :P To, co miało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;)

Składniki

  • Kluski:
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Gulasz:
  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • Kapusta:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 100 ml kwasu z kapusty
  • 100 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • cukier
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • koperek
  • świeży tymianek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, mieszamy z mąką. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Każdą zgniatamy widelcem i gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową.

    Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie oprószamy mąką, smażymy 2-3 min, zalewamy wodą (do poziomu mięsa, w razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty, mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.

    Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń