Do góry

Dania główne Przepis na:

Kminkowe paluszki

Kminkowe paluszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Kminkowe paluszki"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • po łyżce octu i cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • kminek do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, śmietanę, ocet, sól, jajko, miękkie masło. Dokładnie wyrób gładkie ciasto. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Wytnij nożem lub foremkami dowolne kształty paluszków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odległość, bo paluszki rosną).

  3. Dokładnie roztrzep pozostałe jajko, posmaruj paluszki. Wierzch posyp kminkiem. Wstaw blachę do gorącego piekarnika. Piecz porcjami około 15 minut w temp. 180°C. Podaj z czerwonym barszczem. Paluszki pasują także do bulionów, zup-kremów, np. z porów, brokułów, dyni, cukinii. Możesz także posypać je ziarenkami sezamu, maku lub czarnuszki.

  4. Porcje 20 80 min Cena 0,50 zł Kalorie 170 kcal

  5. Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń