Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kminkowe paluszki"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 367
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 419
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 367
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 419
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, cukier, śmietanę, ocet, sól, jajko, miękkie masło. Dokładnie wyrób gładkie ciasto. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Wytnij nożem lub foremkami dowolne kształty paluszków. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odległość, bo paluszki rosną).
Dokładnie roztrzep pozostałe jajko, posmaruj paluszki. Wierzch posyp kminkiem. Wstaw blachę do gorącego piekarnika. Piecz porcjami około 15 minut w temp. 180°C. Podaj z czerwonym barszczem. Paluszki pasują także do bulionów, zup-kremów, np. z porów, brokułów, dyni, cukinii. Możesz także posypać je ziarenkami sezamu, maku lub czarnuszki.
Porcje 20 80 min Cena 0,50 zł Kalorie 170 kcal
<strong>Przepis przysłała Katarzyna Dzierżęga z Rzeszowa</strong>Źródło: Bella Relaks