Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedelki z kaszy jaglanej z mięsem

Knedelki z kaszy jaglanej z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1584

Dodano:

Odsłon: 852

Kolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.

Składniki

  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka
  • 250g mięsa mielonego
  • cebula,czosnek
  • 1ugotowana marchewka
  • pieprz,sól,papryka słodka,trochę majeranku
  • łyżeczka oleju
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej.Pamiętajcie że trzeba sypką kaszę parę razy opłukać pod zimną wodą-traci ona wtedy smak goryczki.Ugotowaną kaszę studzimy.Następnie do kaszy dodajemy mleko i blendujemy na gładka masę.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką.Ciasto się klei ale jak wspomniałam wcześniej wystarczy rękę oprószyć mąką lub posmarować olejem i wtedy łatwo lepi się kuleczki.
    Cebulę kroimy w kostkę lub w półksiężyce,jak kto woli,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości mięska.Następnie dodajemy startą na tarce ugotowaną marchewkę i doprawiamy przyprawami.
    Czas na przygotowanie knedli.Ręce smarujemy olejem lub oprószamy mąką i urywamy po kawałku ciasta lepimy kulkę,spłaszczamy w rękach jak placek na środek kładziemy trochę farszu mięsnego i zalepiamy tworząc kulę.
    Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 6-7 minut.
    Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem.
    Ja podałam z SOSEM KURKOWYM.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń