Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle serowe babci Marysi

Knedle serowe babci Marysi

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1832

Dodano: 13.06.2017

Odsłon: 9233

Przepis pochodzi do moje babci Marysi. Ja czasami robię je na margarynie, babcia by się załamała, u niej zawsze było świeżo robione masło.

Składniki

  • twaróg półtłusty 500 g
  • kasza manna 100 g
  • 3 jajka
  • masło lub margaryna 20 g
  • 14-15 truskawek
  • Na wierzch: jogurt naturalny
  • cukier cynamonowy ( lub trzcinowy + cynamon )
  • LUB gęsta kwaśna śmietanka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Świeży niekwaśny ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z kaszą manną i pozostawić na pół godziny.

    Utrzeć tłuszcz, dodając kolejno żółtka, ser, utrzeć na gładką masę.

    Ubić pianę z białek, wymieszać z masą serową.

    Na blat rozsypać sporo mąki, lekko wilgotną łyżką nabierać ciasto i w odstępach kłaść na mąkę.

    Na każdą porcję kłaść umytą i osuszoną truskawkę i formować w mące gałki, mnie wychodzi 14-15 sztuk.

    Najpierw zrobić i ugotować jeden knedel, jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dopiero dodać maksymalnie 2-3 łyżki mąki.

    Partiami wrzucać knedle na wrzącą osoloną wodę, delikatnie gotować od wypłynięcia około 10 minut.

    Podawać z jogurtem naturalnym i cukrem cynamonowym, lub gęstą słodką śmietanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń