Do góry

Dania główne Przepis na:

knedle z truskawkami

knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 328

Dodano:

Odsłon: 1464

Smaczne polskie kluski z ziemniaków, mąki i jajek nadziewane truskawkami

Składniki

  • ugotowane ziemniaki (mogą być w mundurkach), 500 g
  • Mąka pszenna, 300 g
  • sól, cukier, szczypta
  • Nadzienie: truskawki, 400 g
  • Dodatki: posiekane orzechy włoskie, 4 łyżki
  • brązowy cukier, 4 łyżki
  • masło, 4 łyżki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki. Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Attaga08 04 lipca 2010 Pysznie brzmi ten przepis do ulubionych mniammm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń