Do góry

Dania główne Przepis na:

knedle z twarogiem

knedle z twarogiem

Autor: PATI197799

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 209

Dodano: 23.08.2012

Odsłon: 12439

Bardzo je lubię z masełkiem i bułką tartą, mój syn ze śmietaną i cukrem

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić. Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.

  2. moja rada: Żeby ciasto się nie lepiło do rąk należy ręce zmoczyć w zimnej wodzie. Deskę na której kładziemy uformowane knedle też.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń