Do góry

Dania główne Przepis na:

knedle ze śliwką

knedle ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 1065

knedle śliwkowe polane śmietana z cynamonem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki przennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 25 całych śliwek lub połówek
  • mąka pszenna do obtoczenia ciasta
  • 1 śmietana 18% gęsta duża
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamanu
  • 4 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto:
    ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
    odcedzić i pozostawić do ostudzenia.


    śliwki
    śliwki umyć wyjąć pestki w zależności od upodobań zostawić całe lub połówki.

    polewa
    śmietanę wymieszać w miseczce z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. i wstawić do lodówki

  2. ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę
    dodać obie mąki , sól i jajka
    wyrobić ciasto na gładką masę

  3. ciasto podzielić na kilka części by się zmieściła 1 cześć na stolnicy
    z każdej części po kolei uformować w rulon
    pociąć na paski jak na kopytka około 5 cm.

    każdy pasek lekko spłaszczyć i położyć na środku śliwkę.
    dokładnie zlepić i uformować kulkę
    każdą kulkę lekko obtoczyć w mące by się nie kleiły do siebie
    układamy z boku na blacie.

  4. zagotować wodę w garze lekko posolić wodę i dodać trochę oleju
    by knedle się nie skleiły
    ulepione kulki wrzucić do wody
    po wypłynięciu na wierzch gotować około 5-8 minut w zależności od grubości ciasta na śliwce.

  5. knedle po nałożeniu na talerz
    i w zależności od upodobań albo całe polać śmietaną, albo przekroić na pół i dopiero polać śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń