Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1666

Dodano:

Odsłon: 7352

Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam serdecznie ;)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki plus do podsypywania
  • 0,5 kg śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki bułki tartej
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić.

  2. W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło stopić w rondelku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć.

  3. Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.

  4. Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę.

  5. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z masełkiem i bułką bądź z cukrem i śmietana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń