Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4505

Dodano:

Odsłon: 6452

Nadziewane kluski ziemniaczano-twarogowe.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok.300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym delikatniejsze knedle
  • 1 jajko L lub 2 mniejsze
  • sól
  • śliwki
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło
  • śmietana 18 %
  • cukier kryształ +cukier waniliowy
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu w osolonej wodzie,odlewamy i pozostawiamy do przestygnięcia,następnie przeciskamy przez praskę,dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg,wbijamy jajko,wsypujemy szczyptę soli,dajemy połowę mąki i wyrabiamy jednolite ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby.
    Formujemy wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy dowolne owoce u mnie akurat umyte,wypestkowane i posypane cynamonem śliwki,zlepiamy brzegi ciasta,i formujemy w rękach kulę,odkładamy na podsypany delikatnie mąką blat.
    Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od momentu wypłynięcia,podajemy polane bułką tartą(bułkę tartą wrzucić na patelnie i smażyć chwilę na suchej patelni do zrumienienia,następnie dodać masło partiami,gdy się rozpuści polać lub obtoczyć knedle),oraz śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym,posypujemy cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń