Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami z ciasta ptysiowego

Knedle ze śliwkami z ciasta ptysiowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14899

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Knedle ze śliwkami z ciasta ptysiowego"

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka. 40 dag mrożonych śliwek. Wykończenie: 2 łyżeczki masła
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag białej bułki tartej
  • małe opakowanie śmietany
  • cukier puder i cynamon do oprószenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotuj mleko z solą i masłem, a następnie dosyp całą mąkę. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, które nie przykleja się do ścian naczynia. Odstaw do wystygnięcia.

  2. Śliwki rozmroź, odsącz z wody na sitku i usuń pestki. Kiedy ciasto wystygnie, wmieszaj wszystkie jajka. Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek i pokrój go w kawałki. Z każdego kawałka utwórz placuszek, owiń nim śliwkę i uformuj kulkę.

  3. Knedle włóż do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je, poczekaj, aż ścieknie z nich woda i obtocz w mieszance orzechów i bułki tartej.

  4. Orzechy laskowe wsyp do blendera i zmiksuj. Możesz je wymieszać ze startymi migdałami, które dodadzą potrawie dodatkowego smaku.

  5. Na patelni rozpuść masło i upraż na nim zmiksowane orzechy. Następnie dodaj bułkę tartą, wymieszaj i jeszcze praż przez chwilę. Ostudź.

  6. Ugotowane knedle obtocz w orzechowej posypce. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane cukrem lub cynamonem.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń