Do góry

Przekąski Przepis na:

Knysz (rodzaj wigilijnego pieczywa)

Knysz (rodzaj wigilijnego pieczywa)

Autor: kaskasz83

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 366

Dodano: 19.11.2012

Odsłon: 2210

Jak dla mnie podstawową zaletą jest smak, któty znam już od najmłodszych lat. Nie jest jakoś specjalnie pracochłonny. U nas podaje się go oczywiście na Wigilię, ja osobiście uwielbiam knysz jeść sam i do śledzika ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko, drożdże i cukier wymieszać do połączenia się składników. Dodać do tego mąkę tak aby wyszła konsystencja śmietany. Odstawić na chwilę aby drożdże zaczęły pracować

  2. Następnie dodać pozostałą mąkę, jajka, olej i sól do smaku - wymieszać wszystko drewnianą łyżką (a jak ktoś takiej nie ma to ręką) i zostawić do wyrośnięcia.

  3. Cebulę (ilość uzależniona od smaku ja jej lubię dużo więc nie żałuję) pokroić w kostkę i zeszklić na oleju (bez przesadnej ilości ale nie za mało aby cebula nie była "sucha") oczywiście cebulę solimy i można lekko opruszyć pieprzem. Cebula nie może być w smaku bezpłciowa, bo inaczej knysz straci cały smak

  4. Jak ciasto wyrośnie, przekładamy je do wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki, rozkładamy mniej więcej równo cebulę na całej powierzchni i posypujemy makiem (ilość bardziej symboliczna, sypiemy go mniej niż kolorowej posypki na cieście - jakoś nie przychodzi mi nic innego żeby opisać ilość maku ;))

  5. Ja piekę w 180 stopniach aż ciasto się przyrumieni. Najlepiej postawić na wyższą półkę jak ktoś ma piekarnik na gaz aby spodu nie spalić, choć według mnie jak się troszkę podpali - to i tak jest pyszny.

  6. Knysz kroimy wg. uznania przed podaniem na stół a nie zaraz jak wystygnie aby ciasto nie zasychało. U nas zazwyczaj kroi się się w kwadraty ale można jak komu wygodniej.

  7. Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie odpowiem ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 19 listopada 2012 Te proporcje są na normalną tradycyjnie wymiarowo blaszkę, Jak chcesz zrobić powiedzmy na blaszkę wielkości całej półki piekarnika to trzeba robić conajmniej 1,5 do 2 porcji (u mnie taka ilość idzie szybciutko). Knysz nie rośnie zbyt wysoko, tak na oko to ok 2 cm, ale to głównie zależy od drożdży. Mi raz prawie wcale nie urośnie, raz podwoi swoją wysokość... to akurat jest mało ważne, liczy się smak.;) Również pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 19 listopada 2012 Dzięki za ten bardzo ciekawy przepis,już czuję ,że przypadnie nam do gustu,lubimy takie cebulowe smaki.
Mam pytanie ,te proporcje są na jak dużą blaszkę i czy knysz powinien po upieczeniu być bardzo wysoki czy nie ?
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń