Do góry

Dania główne Przepis na:

Knysza z warzywami

Knysza z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 838

Wrocławska knysza z pyszną, miękka bułką - jak za dawnych lat

Składniki

  • CIASTO: opakowanie drożdży instant 7g + ok 350 g mąki tortowej typ 500 lub 550
  • + ok 75 ml ciepłej wody + ok 75 ml ciepłego mleka 2 lub 3,2 %
  • +łyżka miękkiego masła 82% +płaska łyżeczka cukru + płaska łyżeczka soli
  • +2 płaskie łyżki mleka w proszku (można pominąć, wówczas zamiast wody dodajemy mleko, czyli 150 ml zamiast 75 ml)
  • FARSZ: 2 duże, czerwone pomidory (polecam malinowe) + 3 średnie ogórki kiszone/konserwowe lub świeże (wzięłam kiszone)
  • + 4 spore garści drobno posiekanej kapusty (u mnie biała, ale możesz dodać czerwoną lub pół na pół obie)
  • +ok 200 g startego żółtego sera (gouda/morski/salami/tylżycki – o łagodnym smaku)
  • + 1 duża czerwona cebula + 4 duże łyżki chrupiącej smażonej cebulki + pół puszki słodkiej kukurydzy konserwowej
  • opcjonalnie konserwowa paryczka chilli lub jalapeno (jeśli lubicie na ostro)
  • SOS: 350 ml gęstego jogurtu naturalnego o łagodnym (nie kwaśnym) smaku +
  • +2 średnie ząbki czosnku + pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki + sól, pieprz opcjonalnie natka pietruszki (ja dodałam)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1). Na początek sos, aby się dobrze przegryzł przed podaniem: czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw, opcjonalnie dodaj natkę pietruszki i zblenduj całość na gładki sos. Wstaw do lodówki.

    2). Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i ok 50 ml ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 minut do podrośnięcia. Powinny pojawić się pęcherzyki i całość lekko zgęstnieć.

    3). Do zaczynu drożdżowego dodaj sól, miękkie masło połowę mąki, mleko w proszku, wodę i resztę mleka. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto powinno się trochę lepić.

    4). Uformuj kulę, miskę wysmaruj olejem/oliwą, przełóż ciasto, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 -45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość




  2. 5). Podczas gdy ciasto wyrasta przygotuj warzywa: pokrój w plastry pomidora, cebulę i ogórka. Kapustę poszatkuj a kukurydzę odsącz z zalewy.

    6). Wyjmij ciasto z miski i porządnie zagnieć w dłoniach przez ok 5 minut, dzięki temu będzie bardziej elastyczne.

    7). Uformuj dla placki o średnicy ok 20-25 cm i grubości 0,5-1 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuj widelcem, opcjonalnie lekko natnij nożem. Posmaruj z wierzchu żółtkiem i posyp sezamem. Odstaw na 15 minut aby jeszcze trochę podrosły.

    8). Rozgrzej piekarnik do 220 ºC (grzanie góra – dół_ lub 210 ºC (termoobieg). Wstaw placki do gorącego piekarnika na środkową połkę i piecz ok 15-20 minut aż wierzch się mocno zarumieni.

    9). Gotowe knysze wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.



  3. WSKAZÓWKI:

    Hint1: do knyszy możesz dodać cokolwiek – bo to po prostu warstwowa sałatka w świeżej, chrupiącej bułce. Będzie pasować wspomniany wcześniej tuńczyk (ale w wodzie lub w sosie własnym, ten w oleju ma zbyt intensywny zapach i smak), podgrzana parówka, kotlet, grillowany kurczak etc.

    Hint2: jeśli nie lubisz czosnku (serio? są tu tacy ? ;>), możesz zamiast dodać tarty chrzan, musztardę lub ostrą paprykę.
    Ważne, żeby sos był biały i na jogurcie. To nie hot dog żeby go polewać keczupem czy musztardą.

    Hint3: dobrze przygotowane i wypieczone ciasto nie wymaga dodatkowego krojenia – podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się, pęcznieje i kieszonka sama się wytwarza. Tak było u mnie – wystarczyło tylko przekroić bułkę na pół. Jeśli jednak twoje ciasto będzie bardziej zwarte, po przekrojeniu, ostrożnie rozkrój środek, uważając aby nie przebić. W przeciwnym razie sos wycieknie z knyszy.

    Hint4: upieczoną knyszę, gdy przestygnie możesz zamrozić – wytrzyma spokojnie 2-3 miesiące w zamrażarce.

    Hint5: knyszę możesz upiec wcześniej, a chwilę przed podaniem podpiec w opiekaczu lub grillu elektrycznym czy zwykłym – wystarczy ok 3-4 minuty.
    Knysza będzie bardziej chrupiąca.

    Hint6: z tego ciasta wyjdą również bardzo smaczne rogaliki, bułki czy nawet pizza polecam wypróbować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja Pyszne jedzonko, super :D
Tylko, jak można "zdradzić" WrocLOVE ;)
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń