Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knysze z dodatkiem grochu na sposób podlaski"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 270
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 270
Składniki
Kapustę dobrze odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. Włóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zalej niewielką ilością wrzącej wody i duś do miękkości (ok. 75 minut).
Groch przebierz, opłucz, osącz, dodaj do kapusty ok. 30 minut przed końcem gotowania. Farsz wymieszaj z olejem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto: mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Domieszaj ok. 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól oraz jajko. Dołóż masło oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powoli dolewając resztę mleka. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Cienko rozwałkuj. Z placków szklanką wytnij krążki albo potnij ciasto na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st.Źródło: Tina