Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek

Przepis dnia 2010-11-29
Kociołek

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6860

Dodano: 21.11.2010

Odsłon: 43874

jedna z wersji mojego ulubionego ogniskowego przysmaku

Składniki

  • 1/2 kg wieprzowiny (surowa szynka)
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula- kostka
  • 1mała marchew- drobna kostka
  • 1mała pietruszka korzeń-drobna kostka
  • 1 kg ziemniaków
  • sól,pieprz,sos sojowy,kminek
  • 1 szkl. obgotowanych grzybów leśnych
  • olej do smażenia
  • liście surowej kapusty
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek - w kostkę- podsmażyć ( odlać nadmiar tłuszczu),Dołożyć wieprzowinę ( kostka) i całość usmażyć na złoto na patelni.

  2. Ziemniaki ( obrane , drobna kostka) doprawić i zezłocić szybko na patelni na oleju.

  3. Wszystkie składniki ( bez kapusty) wymieszać , doprawić. Kociołek żeliwny wyłożyć liśćmi kapusty ( grubo),wsypać mieszankę i przykryć liśćmi kapusty..

  4. Kociołek umieścić na ok. 1 godz. nad żarem - utrzymywać niewielki ogień.

  5. Miłego biwakowania:)

  6. W przypadku wrzucenia do kociołka surowych składników ( co jest częstą praktyką) czas należałoby wydłużyć a ... ogień zmniejszyć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tusiek83 13 stycznia 2012 ja też robie podobną tylko pieczonke umnie tak zwaną wersje robie też wrzucam wszystko surowe na lisc kapusty tylko zamiast grzybów dodaje kiełase i bez wiepszowiny zato daje dużo przypraw jak czosnek,wegete,lisc,ziele,pieprz a wrzucam buraka chyba rze są małe to 2 i kroje w cieniutkie plasterki

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiak73 13 czerwca 2011 Kociołek w ostatnią niedzielę robiłam z surowych, pokrojonych w plastry ziemniaków, nieprzsmażanej kiełbasy , boczku wędzonego i cebuli, wszystko obłożone liśćmi kapusty i doprawione do smaku solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pokroić, poukładać warstwami a reszta robi się sama. Polecam tą wersję!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiak73 25 maja 2011 Skusiłam sie na przepis annawk i faktycznie rozgotowane nieco. Za tydzień jak pogoda pozwoli to zrobię wg drugiej porady czyli surowe ziemniaki. Faktycznie mniej przygotowań. Odezwę się wkrótce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

samawkuchni 25 maja 2011 Pochodzę z Charsznicy czyli polskiej stolicy kapusty i tzw. pieczonki czy kociołek są tu znane od lat. Zawsze wkłada się surowe produkty: ziemnaki, boczek, cebulę, kiełbasę i właściwie wg upodobań co kto lubi. Życzę smacznego bo warto przygotować. Znajomi szczególnie jesienią zjeżdżają się do mnie na ognisko.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 25 maja 2011 Na działce szkoda marnować czasu na podsmażanki...Wrzucamy przygotowane produkty warstwami do kociołka, otulamy kapustą i tylko czekamy na pojawienie sie aromatu... Najlepiej niech czytelnicy wypróbują i każdy wybierze lapszy dla siebie przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 25 maja 2011 Robię w ten sposób OD LAT ( nie od dziś) i mnie zapiekanka nigdy nie rozleciała się. jeszcze raz - patrz zdjęcie. A co do Twojego pomysłu z surowych składników to takze jest mi znany (o czym napisałam w pkt.6 przepisu- WYSTARCZY CZYTAĆ DOKŁADNIE) , jak jednak wynika z moich doświadczeń kociołek z podsmażonych składników jest lepszy o smak i aromat pieczystego ... z całą stanowczością I PO LATCH PRÓB I KOMBINACJI - nigdy nie wychodzi ciapara.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 24 maja 2011 Pokusiłam się w zeszły weekend wg Twojego przepisu i tak jak myślałam...Wszystko za miękkie i rozlatujace się, pozbawione smaku. Ziemniaki pokrojone w kostkę nadają sie do jedzenia po 10 min. a nie po godzinie... Naprawdę proponuję wypróbować mój przepis...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 02 lutego 2011 a widzisz ciaparę na moim talerzu ??? Może i smak z surowych składników jest inny. ale na pewno nie zrobi sie ciapara jeśli przygotujesz jak napisałam . Wiem , bo zrobiłam ...a TY?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 02 lutego 2011 Ziemniaki w dość grube talarki, cebula w piórka, czym większe części składników tym lepiej...nie robi sie paciara na talerzu no i koniecznie wszystko surowe!!! Smaki lepiej przechodzą i jest mniej przygotowywania a smak...hmmm...o niebo lepszy!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Issaf 02 lutego 2011 Ziemniaki w dość grube talarki, cebula w piórka, czym większe części składników tym lepiej...nie robi sie paciara na talerzu no i koniecznie wszystko surowe!!! Smaki lepiej przechodzą....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń