Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek bałkański

Kociołek bałkański

Autor:

Przepisów i artykułów: 2073 Ocena: 46337

Dodano:

Odsłon: 25241

Przepyszne jednogarnkowe danie z zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki.

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 pomidory
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml rosołu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
    W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 min dodajemy resztę rosołu, dusimy dalej (bez przykrycia) aż mięso będzie miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 12 lipca wypróbuję w kociołku ogniskowym, mam nadzieję, że wyjdzie;)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tanisza 15 października 2015 Ale wołowinę to trzeba dusić ok 1,5 godziny, aby była naprawdę miękka, natomiast wieprzowinę krócej. ponadtto nie można dodawać ziemniaków po 5 minutach przesmażania mięsa, bo po tej nawet załóżmy godzinie robi się z nich papa a nie ładna kosteczka- chyba, ze jest to zamierzony efekt. Odpowiedzi: 6 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń