Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek kapuściany

Kociołek kapuściany

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 36594

Danie jednogarnkowe, proste, nie wymagające wielu składników. Użyłam włoskiej kapusty, resztek niemieckiego salami i pieczonych ziemniaków. Oczywiście, jeśli chodzi o bazę mięsną, to możesz użyć resztek wędlin czy boczku. Wszystko się nada.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kapusta włoska
  • resztki niemieckich salami/ wędliny/ boczek/mięso
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • masło kokosowe/ olej kokosowy/ olej słonecznikowy/ inny
  • sól, pieprz, chilli
  • kilka średnich ziemniaczków
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiamy piekarnik na 220°C. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. Wkładamy je do miski i naoliwiamy oliwą, solimy, doprawiamy pieprzem. Pieczemy około 25minut, do miękkości.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z kiełbaskami i poszatkowanym czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy. Co kilka minut mieszamy. Gdy kapusta już dobrze zmięknie a smaki ładnie się połączą dodajemy upieczone ziemniaki, znów mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Ponownie przykrywamy patelnie i dusimy dosłownie kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 29 marca 2017 Lubię potrawy jednogarnkowe. A tą z kapustą i ziemniaczkami szczególnie. Więc zabieram do wypróbowania. :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 października 2016 "Niemiecka salami" to jakiś specjalny gatunek kiełbasy? O ile się orientuje, to w Niemczech produkuje się cały wachlarz różnych salami... Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Greg36 21 października 2016 Wygląda smacznie :) choć gdzie ziemniaki w przepisie i nie za dużo tych ziemniaków na talerzu ? zamiast więcej kapusty ! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń