Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Autor: slicznotka2611

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 66

Dodano: 20.02.2013

Odsłon: 704

jest super

Składniki

  • 500ml wody
  • por
  • sól,pieprz
  • 600ml mleka
  • 80g jogurtu naturalnego
  • 1 listek laurowy
  • 360 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 200 g surowego łososia (bez skóry i ości)
  • 30 g chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
  • 350 g pomidorów
  • 20 g masła
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy przez minutę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Łososia wkładamy do wrzącego rosołu, wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmujemy ją z wywaru, studzimy i dzielimy widelcem na płaty. Pora rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy a następnie drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, na którym szklimy pora, dodajemy boczek i całość smażymy 5-10 minut, cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie wlewamy wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, miksujemy je i z powrotem wkładamy do garnka. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki ryby, posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń