Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca potrawka z warzyw i mięsa wołowego, duszone w sosie pomidorowym.
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2843
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2843
Składniki
-Mięso płuczemy i myjemy pod bieżąca wodą, zostawiamy w durszlaku
-Myjemy i kroimy warzywa
-Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, wszystko mieszamy. (Nie dodajemy oliwy ani oleju! Warzywa i mięso usmażą się na wytapianym tłuszczu, możemy dać odrobinę wody.)
-Teraz dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, kmin rzymski(świetnie aromatyzuje), pieprz. *(Sól powoduje 'utwardzanie' mięsa podczas smażenia, najlepiej zatem dodawać je pod sam koniec procesu)
-Smażymy na średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Po 10 minutach, dolewamy ćwierć szklanki wina. Nada to potrawie przyjemnego aromatu i zmiękczy mięso.
-Dodajemy fasolę z puszki. Według osobistych preferencji. Pół lub cała puszka. Od tej pory smażymy na małym ogniu, pod przykrywką, co parę minut mieszamy. Potrawa smaży się na sokach z warzyw i tłuszczu z mięsa. Konsystencją powinno przypominać zupę - jak na zdjęciu.
-Do potrawy możemy dodać łyżkę mąki. Potrawa nabierze formy i kształtu, odsączy z nadmiaru wody.
-Po dodaniu mąki, wszystko razem mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy po czym wyłączamy ogień i przykrywamy pokrywką. Zostawiamy tak na 5 minut, żeby wszystkie aromaty się przeszły.
-Teraz jeszcze akcent meksykańskiej salsy i gotowe. Podawać z ulubionym pieczywem.