Do góry

Dania główne Przepis na:

Kokardki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Kokardki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 433 Ocena: 2515

Dodano:

Odsłon: 392

Szybkie i proste danie na duży głód:) Możemy wykorzystać makaron pozostały po obiedzie - wtedy będzie jeszcze szybciej:)

Składniki

  • makaron 20 dag
  • cebula 1 szt
  • pieczarki 10 szt
  • kiełbasa śląska 2 szt
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • bazylia suszona do smaku
  • oregano suszone do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron kokardki /mogą być kolanka, ślimaczki lub podobny/gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko solimy. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażamy 3-4 min. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę, oprószamy papryką słodką i ostrą i podsmażamy do czasu aż się dobrze zrumieni. Pomidory miksujemy i dodajemy do kiełbasy. /W sezonie letnim możemy użyć świeżych mocno dojrzałych pomidorów./ Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy do czasu aż pomidory odparują i sos zgęstnieje. Do kiełbasy i sosu na patelni dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy często mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń