Do góry

Dania główne Przepis na:

Kokardki z tuńczykiem

Kokardki z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kokardki z tuńczykiem"

Składniki

  • 25 dag makaronu kokardki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 pomidory
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek, bazylia do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dołóż do niej pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki; możesz też użyć pomidorów z puszki).

  2. W trakcie, gdy pomidory się smażą, przygotuj makaron kokardki – ugotuj go al dente (na półtwardo) według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze.

  3. Do sosu dołóż następnie odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie wymieszaj (ja tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię, gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki). Dopraw do smaku.

  4. Następnie sos tuńczykowo-pomidorowy wyłóż na przygotowany makaron. Całość posyp kaparami (dodatek kaparów doskonale podkreśla smak potrawy) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Danie podaj udekorowane listkami świeżej bazylii.

  5. Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń