Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanka

Kokosanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 14099

Pyszne, podzielne mocno kokosowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem.

Składniki

  • 1/2 kostki masla
  • 35 dag mąki
  • 1o dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa: litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek cukru
  • Masa kokosowa: 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć ciastem, wyłożyć na niego gorący budyń.

  3. Następnie przygotować masę kokosową. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. W rondelku rozpuścić masło i je przestudzić. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i przestudzone masło- delikatnie wymieszać.

  4. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/03/kokosanka.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń