Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanka Agaty

Kokosanka Agaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 969

Kokosanka z masą jogurtową – to przepis mojej Kochanej Mamy Agatki <3 Ciasto jest na prawdę pyszne. Biszkopt jest miękki i bardzo wilgotny a do tego masa z jogurtu z cytrynową galaretką… Są tu jacyś fani kokosa ? To zapraszam ! ????

Składniki

  • Biszkopt kokosowy:
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • Masa cytrynowa:
  • 2 duże jogurty naturalne
  • 2 galaretki cytrynowe + 500 ml wrzątku
  • Wierzch:
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt : Białka ubij z cukrem na puszysta masę, Stopniowo dodawaj żółtka i miksuj na puszysta masę

    2. Do puszystej masy jajecznej przesiej mąkę i dodaj wiórki. Całość delikatnie wymieszaj

    3. Ciasto wylej na blaszkę 30×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20minut w 280 stopniach

    4. Galaretki rozpuść we wrzątku. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu i całość wymieszaj

  2. 5. Biszkopt przekrój w wzdłuż na pół. Na dolny biszkopt wylej tężejące jogurty i przykryj drugim biszkoptem. Odstaw do loówki

    6. Na patelni rozpuść masło z cukrem. Dodaj wiórki i całość wymieszaj i podpiekaj przez 4 minuty

    7. Podpieczone wiórki wyłóż na ciasto

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń