Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3814

Dodano:

Odsłon: 16877

Wczoraj robiłam faworki, o których wolałabym jednak jak najszybciej zapomnieć... z całej tej ,,śmieciowej" roboty zostały mi białka, z których zrobiłam te najlepsze na świecie kokosanki. Dzisiejszy wypiek zdecydowanie poprawił mi humor po wczorajszym niby chruście :) Kokosanki są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, idealnie słodkie, po prostu bajeczne.

Składniki

  • 250 g wiórków kokosowych
  • białka z 5 jajek
  • 70 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Masło roztapiamy i wlewamy do kokosu. Łyżką dokładnie łączymy wiórki z tłuszczem. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a pod koniec dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.

  2. Wiórki kokosowe mieszamy z ubitą pianą z białek (pianę dodajemy stopniowo!). Dłońmi lub za pomocą łyżki formujemy małe ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Kokosanki pieczemy ok 20 minut, chociaż czas ten zależny jest od wielkości naszych ciastek. Ja zrobiłam trochę większe i piekłam je 25 minut (ostatnie 5 minut w termoobiegu).

  3. zdj

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

susi 30 stycznia 2015 Dzięki za przepis!!!.Uwielbiam Bounty,... Hurraaaa:)))))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gasia88 30 stycznia 2015 Ten wiórek, tych wiórków. Czy tak trudno poprawnie odmienić rzeczownik? A przepis taki sobie. Co do faworków to są prościutkie do wykonania, tylko przepis trzeba mieć dobry. Im prostrzy tym lepszy. :-) Żółtka, tyle mąki ile wchłoną, kieliszek spirytusu długie wyrabianie i wybijanie ciasta. Cieniusieńkie wałkowanie bez podsypywania mąką i sukces gotowy. No i oczywiście olej do smażenia. :-) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna116 24 stycznia 2015 Bardzo lubię kokosanki, a Twoje wyglądają pysznie :-).

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń