Do góry

Desery Przepis na:

Kokosanki

Kokosanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1465

Dodano:

Odsłon: 5366

Smaczne ciasteczka kokosowe z białek

Składniki

  • 2 białka
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie dodajemy cukier i chwilę razem podgrzewamy cały czas mieszając ( na małym ogniu )

    Po chwili dolewamy 3 łyżki mleka i dalej podgrzewamy mieszając, aż uzyskamy jednolita masę, a cukier prawie się rozpuści. Wyłączamy gaz

    Do masy dosypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia ( nie musimy studzić całkowicie. Ja przesypuję z garnka do miski, wtedy masa kokosowa szybciej przestygnie )

    Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej

    Masę kokosową łączymy z pianą z białek i dokładnie mieszamy




  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabieramy nieco masy i rękami formujemy kokosanki w formie takiej jak widać na zdjęciach. Kokosanki nie zmieniają kształtu i specjalnie nie rosną, więc jak je uformujemy, takie będziemy mieć po upieczeniu. W czasie formowania możemy zanurzać palce w pojemniczku z wodą - masa nie będzie się nam przyklejać do palców, Choć bez wody tez nie ma problemu z uformowaniem stożków z kokosowej masy

  3. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 - 20 minut, w zależności od piekarnika i tego czy chcemy uzyskać bardziej czy mniej chrupiący wierzch ciasteczek. Ja zdecydowanie wolę z chrupiącym wierzchem, więc w moim piekarniku piekę je ok 18 - 19 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blaszce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń