Do góry

Desery Przepis na:

Kokosek

Kokosek

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 814

Delikatny sernik na zimno o smaku kokosowym.

Składniki

  • Spód: ciasteczka czekoladowe 160 g
  • masło 40 g
  • kakao 2 łyżeczki
  • Masa kokosowa: jogurt grecki 1 szklanka
  • serek mascarpone 250 g
  • gęste mleko kokosowe 250 ml
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 50 g
  • likier kokosowy 2 łyżeczki
  • żelatyna 12 g
  • zimna woda 50 ml
  • Polewa: śmietana 30% 80 ml
  • czekolada mleczna 120 g
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Spód.
    Masło rozpuścić. Ciastka, masło i kakao zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Spód formy 22 cm wyłożyć papierem. Masę ciasteczkową wysypać do formy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
    Masa kokosowa.
    Jogurt, serek, cukier, likier i wiórki zmiksować.
    Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.
    Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki, wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować.
    Schłodzoną gęstą część mleczka kokosowego ubić i porcjami dodawać do sera.
    Całość wyłożyć na masę ciasteczkową, schładzać kilka godzin.

    Polewa.
    Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia i zalać nią posiekaną czekoladę.
    Polać wychłodzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń