Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa bomba.

Przepis dnia 2013-11-10
Kokosowa bomba.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8344

Dodano:

Odsłon: 11550

Kokosowe ciasto można nawet nazwać tortem, pyszne, delikatne. To ciasto to był rodzaj testu czy uda się biszkopt pieczony w misce, kiedyś robiłam tort barbi dla córki i wtedy musiałam kroić krążki z dużego biszkoptu. Teraz wszystkie torty, jak i kopiec, w takim kształcie będę robić w ten sposób.

Składniki

  • biszkopt: 6 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • masa:pół litra mleka
  • budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • margaryna 200 g
  • wiórki kokosowe 90 g
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka w proszku
  • do dekoracji ciasteczka rido lub malteser
  • woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta lub likier kokosowy
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Robimy biszkopt: ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie mąkę i proszek do pieczenia.
    A teraz najlepsze, bierzemy miskę żaroodporną o pojemności 2 litrów, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
    Nasz biszkopt wylewamy do miski zostawiając około 5 łyżek ciasta które mieszamy z kakaem, wykładamy na wierzch możemy lekko przemieszać ciemne ciasto .

  2. Pieczemy godzinę w 180 stopniach, sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone.

  3. Gdy już się upiecze, wykładamy go większą powierzchnią do dołu by ostygło.
    Potem kroimy na 3-4 części przed smarowaniem masy można nasączyć.

  4. Masa: gotujemy pół litra mleka odlewając trochę by rozmieszać budyń z 2 łyżkami cukru, gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
    Gotujemy pół szklanki mleka z połową szklanki cukru wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy by odparowało mleko, odstawiamy do wystudzenia.
    Jak mamy zimny budyń i wiórki kokosowe, mieszamy razem dodajemy utartą margarynę i wszystko razem ucieramy dodając pół szklanki mleka w proszku.

  5. Przekładamy nasz biszkopt masą , zostawiając mniej niż połowę na posmarowanie całego wierzchu.
    Dekorujemy ciasteczkami chłodzimy w lodówce i SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna_Z 10 listopada 2013 Świetny pomysł :), na pewno wykorzystam, ciasto wygląda przepysznie :). Zabieram przepis do swojej książki :). Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 listopada 2013 Ale mi się podoba, niestety nie na moje możliwości kulinarne i dlatego podziwiam :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pomorzanka 07 listopada 2013 super torcik muszę koniecznie wypróbować,a pomysł z miską rewelacja

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 06 listopada 2013 bardzo miło czytać tak miłe komentarze i serdecznie za nie dziękuję:) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 06 listopada 2013 ZARABISTE !!!a jesli moge zapytac -jaka to miska- w ktorej upieklas to cudenko,z gory dziekuje za podpowiedz,pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 06 listopada 2013 super pomysł z tą miską :-) pięknie Ci wyszedł ten torcik :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń