Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa drożdżówka

Kokosowa drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2361

Dodano:

Odsłon: 1744

Delikatny maślany smak i chrupiący kokos. Ciasto na weekend idealne :)

Składniki

  • Ciasto: 380g mąki, 120g płatków owsianych, 42g drożdży, 75g cukru, 250ml ciepłego mleka, 50g masła, łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa: 125g masła, 100ml śmietany 30%, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 50g płatków owsianych, 120g płatków kokosowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę i płatki owsiane, zrobić zagłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i podlać 3 łyżkami mleka. Drożdże przykryć mąką z brzegów miski. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

  2. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do zaczynu razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą mleka. Wszystko mocno zagnieść. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, dodać trochę mąki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  3. Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na wysmarowanej masłem prostokątnej blasze. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto się uspokoiło.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  5. Masło na polewę rozpuścić. Dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko podgrzewać chwilę, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki owsiane i kokosa i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 35 minut.

  6. Ciasto doskonale smakuje z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń