Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowa malinka

Kokosowa malinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4447

Dodano:

Odsłon: 2569

Nie tylko maliny i czekolada to połączenie idealne. Równie dobrze komponują się one z wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Galaretka: 300 g malin
  • 3 galaretki o smaku ananasa i granatu
  • Krem: 300 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • Ciasto kokosowe: 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm z wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut i studzimy.

  2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.

  3. Galaretka: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku i studzimy. Można użyć dwóch zwykłych galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.

  4. Krem: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Maliny rozgniatamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy maliny oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie).

  5. Przełożenie: Na biszkopcie układamy maliny, które zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego zastygnięcia. Na galaretce rozsmarowujemy krem. Na kremie delikatnie kładziemy ciasto kokosowe i ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia kremu. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń