Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Kokosowe ciasteczka z marmoladą

Kokosowe ciasteczka z marmoladą

Autor: MojaBasia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 22

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 107

Wyglądają pysznie, a ich przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki

  • 130g masło o temp. pokojowej
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250g mąki Basia Extra Wypiek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
  • Pół szklanki wiórek kokosowych
  • Marmolada / dżem
  • Duża formatka gwiazdka
  • Mała foremka gwiazdka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe zblenduj lub zmiksuj w młynku do kawy. Masło w temperaturze pokojowej pokrój w kostkę. Wymieszaj zmiksowane wiórki kokosowe z mąką, proszkiem do pieczenia oraz z cukrem z dodatkiem wanilii. W osobnej misce ubij masło wraz z połową szklanki cukru pudru tak, aby powstała puszysta masa (ok. 5 minut). Dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 4 minuty. Puszystą masę połącz z suchą mieszanką wiórek, mąki, proszku do pieczenia i cukru. Połączone produkty zmiksuj tak, aby powstała gładka konsystencja i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki podziel je na trzy części. Pierwszą rozwałkuj, a dwie pozostałe wstaw do lodówki. W rozwałkowanym cieście powycinaj gwiazdki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie wyciętych gwiazdek na środku wytnij mniejsze. Wycięte gwiazdki połóż na papierze do pieczenia i upiecz ze wszystkimi ciastkami. Tak przygotowane ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz ok. 15 minut. To samo powtórz z pozostałym ciastem.

    Gdy ciastka będą upieczone i wystudzone na całe gwiazdki nanieś marmoladę. Gwiazdki z wycięciem posyp cukrem pudrem, a następnie połóż je na posmarowanej marmoladą gwiazdce i przyciśnij.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń