Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 1339

Dodano:

Odsłon: 5103

Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami i kokosem. Słodko - kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności zapracowanym.

Składniki

  • 235 g mąki tortowej
  • 120 g cukru pudru
  • 185 g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 12 moreli
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 14 lipca Wygląda smacznie,i kokos jeszcze do tego,pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń