Do góry

Desery Przepis na:

kokosowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)

kokosowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7718

Dodano:

Odsłon: 18582

Szybkie, pachnące kokosem ciasto. Pasować będą do niego zarówno czarne jak i czerwone porzeczki, ale też i każde inne drobne owoce sezonowe. P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, pycha !

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 pełna po brzegi)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 gramów roztopionego, schłodzonego masła, 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 szklanka cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką cukrem z wanilią)
  • 2 jaja, 100 ml mleka
  • 2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych porzeczek ( około 370 gramów)
  • ewentualnie cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z wiórkami, cukrami i proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wbić jaja, dodać mleko, roztopiony tłuszcz, śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.
    Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać owocami.


    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z owoców).
    Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń