Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowo-budyniowe

Kokosowo-budyniowe

Autor: Asica35

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 71

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 18025

PRZEKŁADANE CIASTO KOKOSOWE Z PUSZYSTYM KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 10 JAJEK
  • 10 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
  • 1 SZKL.CUKRU
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • KREM BUDYNIOWO-KOKOSOWY:
  • 1 LITR MLEKA
  • 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
  • 3/4 SZKL.CUKRU
  • 1 CUKIER WANILIOWY
  • 1 KOSTKA MIĘKKIEGO MASŁA
  • 3 SZKL.WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • DODATKOWO:
  • 1 TABLICZKA MLECZNEJ CZEKOLADY
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    -Oddzielamy żółtka od białek,miksujemy z cukrem na sztywną pianę.
    -dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy
    -przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy do masy
    i delikatnie mieszamy.
    -piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy ok.30-35min.
    -upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwie równe części.

  2. KREM BUDYNIOWO-KOKOSOWY:

    -mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym
    ( zostawiamy 0.5 szkl. do rozrobienia budyniów)
    -wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy ok.20 min.
    -rozrobiony budyń wlewamy do mleka i kokosów
    -gotujemy do uzyskania gęstego budyniu
    -przykrywamy folią spozywczą i odstawiamy do wystudzenia
    -miękkie masło miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu.

  3. Na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy 3/4 kremu budyniowego.
    Przykrywamy kolejnym biszkoptem i górę wykładamy resztką kremu.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy ciasto
    wg.własnego uznania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 17 stycznia Uwielbiam kokos więc już niedługo ciacho będzie tez u mnie do kawki.
A Twoja dekoracja...świetna!
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 stycznia Ciasto kokosowe...krem budyniowy...do tego cudowna prezentacja....Świetne!Poproszę do kawki!:)))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia Chyba nigdy z mojej twarzy nie zniknie wyraz zdziwienia, gdy widzę takie ciacha.
Podziwiam wszystkich "ciasteczkowych", bo ja to jestem laik w słodkich tematach ;)

Po wczorajszym torcie jeszcze się nie pozbierałem, a tu kolejne super ciacho.
Pycha i chętnie bym skubnął parę kawałków hihi.

Tylko nie mów, że jest proste w wykonaniu, bo już wiele razy to słyszałem hehe.
Odpowiedzi: 7 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń