Do góry

Desery Przepis na:

kokosowo- czekoladowa tapioka

kokosowo- czekoladowa tapioka

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4449

Dodano:

Odsłon: 1561

Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku (roslina uprawna pochodzaca z Brazylii). Jest lekkostrawna, hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu i glutenu. Poniewaz po raz pierwszy przygotowywalam i jadlam tapioke, postawilam na sprawdzona kombinacje kokosa i czekolady :) Przepis (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi ze strony coolinarika.com

Składniki

  • kokosowa tapioka:
  • 50g tapioki
  • 100g wiorkow kokosowych
  • 550 ml mleka
  • 3 lyzki cukru
  • czekoladowa tapioka:
  • 50g tapioki
  • 80g ciemnej czekolady (u mnie czekolada 70% kakao)
  • 550 ml mleka
  • 3 lyzki cukru
  • dekoracja:
  • 20g czekolady
  • mielone herbatniki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do 2 miseczek wsypac po 50g tapioki, zalac 250 ml mleka i odstawic na okolo 60 minut.

  2. Do 2 garnkow przelozyc napeczniale perelki tapioki, dolac pozostale mleko, dodac cukier. Gotowac na wolnym ogniu ok 15 minut, ciagle mieszajac. Do jednej masy dodac polamana czekolade, do drugiej kokos, wymieszac i gotowac jeszcze 5 minut.

  3. Masy nakladac naprzemiennie do salaterek, udekorowac wiorkami czekolady i mielonymi herbatnikami. Zostawic do wystygniecia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń