Do góry

Napoje Przepis na:

Koktajl na bazie mięty

Koktajl na bazie mięty

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 1858

Dodano: 11.06.2017

Odsłon: 505

Orzeźwiający koktajl, który zaspokoi pragnienie każdej osoby goszczącej w Twoim domu.

Składniki

  • Mięta w torebkach 6 szt.
  • Kiwi dojrzałe 4 szt.
  • Imbir świeży 5 cm
  • Jabłka duże 2 szt.
  • Truskawki dojrzałe 500 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Cukier trzcinowy lub miód
  • Woda 1 litr
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki.
    Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki.

  2. Wodę zagotować, dodać imbir i jabłka, gotować około 20 minut.
    Po ugotowaniu wyjąć jabłka i włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.
    Po tym czasie wyjąć torebki i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.
    Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.

  3. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić.
    Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć do blendera, rozdrobnić i napełnić do połowy szklanki, w których będziemy podawać koktajl.

  4. Truskawki umyć, odciąć szypułki, włożyć do blendera dodając pozostały płyn i ze 2 łyżki soku z cytryny, rozdrobnić.
    Do szklanek z kiwi włożyć po 3 kostki lodu i delikatnie uzupełnić rozdrobnionymi truskawkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń