Do góry

Desery Przepis na:

Kołacz drożdżowy

Kołacz drożdżowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Kołacz drożdżowy"

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • po 6 dag cukru pudru i kryształu
  • sól
  • 120 ml mleka
  • 30 dag mąki
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 25 dag sera
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 25 dag suszonych borówek
  • 3 dag migdałów w płatkach
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżkę cukru kryształu, 2-3 łyżki letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Utrzyj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru kryształu i mleka, 2 żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

  3. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie biały ser (miękki) utrzyj razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przekrój na dwie części (wzdłuż dłuższego boku).

  4. Na środek każdego placka nałóż masę serową. Zwiń dwie długie i cienkie rolady. Układaj je spiralnie w wyłożonej pergaminem tortownicy. Posyp namoczonymi borówkami, lekko je dociśnij. Odstaw ciasto na 15 minut. Piecz ok. 50 min w temp. 160 st. Pod koniec posyp migdałami.

  5. czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń