Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz drożdżowy"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 74
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 74
Składniki
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżkę cukru kryształu, 2-3 łyżki letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Utrzyj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj resztę cukru kryształu i mleka, 2 żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie biały ser (miękki) utrzyj razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przekrój na dwie części (wzdłuż dłuższego boku).
Na środek każdego placka nałóż masę serową. Zwiń dwie długie i cienkie rolady. Układaj je spiralnie w wyłożonej pergaminem tortownicy. Posyp namoczonymi borówkami, lekko je dociśnij. Odstaw ciasto na 15 minut. Piecz ok. 50 min w temp. 160 st. Pod koniec posyp migdałami.
czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety