Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz serowy ze śliwkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Rozdrobnione drożdże utrzyj z mlekiem, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj masło, 6 dag cukru, 1 całe jajko i 1 żółtko. Wsyp mąkę ze szczyptą soli. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 60 min.
W osobnej misce utrzyj zmielony biały ser z gęstą kwaśną śmietaną, resztą cukru oraz proszkiem budyniowym. Dodaj ubite na sztywno białko. Wymieszaj. Owoce opłucz, pozbaw pestek, pokrój w plastry.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek wielkości formy. Na cieście rozsmaruj przygotowaną masę serową. Powkładaj w nią plasterki owoców. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 45 min w 170 st. Udekoruj melisą.
Czas ok. 80 min; porcja – 320 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety