Do góry

Desery Przepis na:

Kołacz z serem i rodzynkami

Kołacz z serem i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 492 Ocena: 6137

Dodano:

Odsłon: 1676

Drożdżowe lekkie ciasto z serem. Kto zna ten wie jakie jest pyszne.

Składniki

  • na ciasto drożdżowe;
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g. mąki pszennej
  • 50 g. cukru
  • 100 g. masła
  • masa serowa;
  • 250 g. sera tłustego
  • 2 jaja
  • łyżka cukru z wanilią
  • 1/3 szklanki cukru
  • rodzynki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce rozkruszyć drożdże, dolać pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

    W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, oprócz masła. Wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ok. 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
    Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.

    Gdy ciasto rośnie przygotowałam masę serową.
    Całe jaja zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Ser zgniotłam widelcem, połączyłam z jajami i skrobią. Dodałam rodzynki.

    Ciasto po wyrośnięciu należy krótko wyrobić, rozwałkować i umieścić we formie do pieczenia.

    Na surowe wyłożyć masę serową.

    Piec w 180* 30-35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń