Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz ze śliwkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia, cukier puder do posypania.
Twarde masło posiekaj na kawałki. Dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dolej 50 ml zimnej wody i dodaj zapach waniliowy.
Wszystko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń je folią i odłóż na godzinę do lodówki. Śliwki poprzekrawaj na pół, usuń pestki, a połówki śliwek włóż do miski. Dodaj aromat waniliowy (lub 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią), anyżek oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły cienki placek o grubości około 4 mm. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Marcepan rozwałkuj na placek tej samej wielkości i umieść go na cieście.
Na środku placka rozłóż śliwkowy farsz z przyprawami, pozostawiając kilkucentymetrowy rant. Boki ciasta unieś, formując z nich wysoki brzeg lekko zachodzący do środka.
Kołacz wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ciasto około 35 minut. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut. Porcja: 395 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie