Do góry

Desery Przepis na:

Kołacze z serem

Przepis dnia 2011-04-04
Kołacze z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2109

Dodano:

Odsłon: 5299

Minikołacze drożdżowe z serkiem waniliowym i rodzynkami - miały być na niedzielę, ale nie doczekały. :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z 1/2 szkl. ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i kilku łyżek mąki zrobić gęsty rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Żółtka utrzeć z trzema łyżeczkami cukru na kogel-mogel.

  3. Masło roztopić.

  4. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, kogel-mogel, 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz cukry waniliowe - wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wyrobić ciasto dłonią - powinno być lśniące, elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawić, by wyrosło.

  5. Z ciasta formować kulki wielkości moreli i rozpłaszczać je dnem szklanki maczanym w mące (nie będzie się kleić do ciasta). W środek nakładać serek waniliowy (ok. 1-2 łyżeczek) i poukładać na nim po kilka rodzynek.

  6. Tak przygotowane kołaczki pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.

  7. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, grzałki góra-dół.

  8. Z tej porcji wyszło 21 kołaczków. Miały być na niedzielny, poobiedni deser, ale nie doczekały. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 kwietnia 2011 Tak, można użyć i masy makowej - z pewnością będą pyszne. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ulson 19 kwietnia 2011 mam pytanie czy zamiast sera mozna np uzyc masy makowej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń