Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minikołacze drożdżowe z serkiem waniliowym i rodzynkami - miały być na niedzielę, ale nie doczekały. :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Z 1/2 szkl. ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i kilku łyżek mąki zrobić gęsty rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z trzema łyżeczkami cukru na kogel-mogel.
Masło roztopić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, kogel-mogel, 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz cukry waniliowe - wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać roztopione, ciepłe masło i wyrobić ciasto dłonią - powinno być lśniące, elastyczne i odchodzić od dłoni. Odstawić, by wyrosło.
Z ciasta formować kulki wielkości moreli i rozpłaszczać je dnem szklanki maczanym w mące (nie będzie się kleić do ciasta). W środek nakładać serek waniliowy (ok. 1-2 łyżeczek) i poukładać na nim po kilka rodzynek.
Tak przygotowane kołaczki pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, grzałki góra-dół.
Z tej porcji wyszło 21 kołaczków. Miały być na niedzielny, poobiedni deser, ale nie doczekały. Smacznego. :)