Do góry

Desery Przepis na:

kołocz z budyniem i jabłkami

kołocz z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8422

Dodano:

Odsłon: 29282

Myślę, że do tego wypieku nie trzeba nikogo przekonywać... po prostu kawał pysznego domowego ciacha :)

Składniki

  • ciasto: 250 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej), 25 gramów drożdży
  • 30 gramów stopionego i schłodzonego masła. 4 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią. 1/3 szklanki ciepłego mleka (takiego w temp ciała)
  • 1 jajo lub 2 żółtka
  • masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
  • 0,5 szklanki cukru, 3 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 6 sztuk średnich jabłek (optymalnie szare renety) 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • kruszonka: 100 gramów miękkiego masła, 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru, 1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
  • dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka lub jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.

    Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń.

    W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
    2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

    Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.

    Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy cukrem waniliowym.

    Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.

    Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.

    Jeszcze gorący posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 stycznia 2015 Masz rację Ewcia , do tego wypieku nie trzeba mnie namawiać.Pyszne ciacho. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 17 stycznia 2015 ciekawy pomysł na drożdżówkę i smacznie wygląda:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 17 stycznia 2015 Fajna wersja drożdżowego - takiego jeszcze nie robiłam. Zabieram do wypróbowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 stycznia 2015 Bardzo dobre ciacho,piekłam wiele razy,ale dawałam budyń na jabłka(mało istotne co pierwsze)i tak jest pycha )))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń