Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka kisielowa

Kolorowa babka kisielowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 678

Tym razem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba :)

Składniki

  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 kisiele różnego koloru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieram bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masło się uciera, mieszam w misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę.
    Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko.
    Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę do 3 miseczek i delikatnie mieszam.
    Blaszkę (15 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia (możecie też posmarować masłem i posypać mąką lub kaszką manną). Wylewam do blaszki pierwszy kolor i rozprowadzam po całej blaszce. Następnie na środku przez całą długość blaszki wylewam drugi i w ten sam sposób trzeci kolor ciasta. O tak:

  2. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.
    Kiedy babka przestygnie posypuję ją cukrem pudrem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń