Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa babka wielkanocna

Kolorowa babka wielkanocna

Autor: Anika1

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1416

Dodano: 11.03.2016

Odsłon: 13317

Babka wielkanocna ucierana albo też babka tulipan, jak kto woli

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 250 g masła + łyżka
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki suchego maku
  • 30 g kisielu wiśniowego ( bez cukru )
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • bułka tarta do formy
> 6 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy żółtka i ucieramy dalej

  2. Do utartej masy dodajemy partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, mąka ziemniaczana i szczyptą soli. Cały czas ucieramy ( na niższych obrotach ). Między kolejnymi partiami maki dolewamy też partiami mleko

  3. Ubijamy pianę z białek dodając do nich kilka kropli aromatu migdałowego i dodajemy do ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

  4. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do następnej mak, a do kolejnej 2 łyżki mąki pszennej. Poszczególne części ciasta mieszamy z dodanymi składnikami

  5. Formę na babkę ( o średnicy ok 23 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą

  6. Do formy przekładamy najpierw ciasto kakaowe. Na niego wykładamy ciasto jasne. Następna warstwę powinno stanowić ciasto wiśniowe, a na koniec wykładamy ciasto z makiem

  7. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut

  8. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy polewą ( u mnie z czekolady )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń