Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego

Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 1481

Dodano:

Odsłon: 329

Smaczna pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem żółtego sera, pieczarek i papryki. Pyszna zarówno na zimno jak i na ciepło, jako danie obiadowe lub dodatek do kanapek.

Składniki

  • mięso mielone mieszane 80 dag
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • pieczarki 20 dag
  • ser żółty 10 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 2 szt
  • natka pietruszki siekana 2 łyżki
  • koperek siekany 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • olej do formy
  • masło 1 łyżka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Jedną cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy solą a gdy się stanie szklista dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
    Paprykę oczyszczamy z nasion i gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę.
    Mięso mielone dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy starte na tarce cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
    Do drugiej części mięsa dodajemy drobno posiekaną zieleninę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i również wyrabiamy.
    Małą blaszkę /ok. 22x12/ wykładamy folią aluminiową, smarujemy olejem i układamy kolejno: mięso mielone z koncentratem, podsmażone pieczarki, starty żółty ser, pokrojoną paprykę i mięso mielone z zieleniną. Każdą warstwę wyrównujemy lekko dociskając.
    Wierzch przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 65-75 min. Na 15 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy z pieczeni folię by wierzch się zrumienił.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w formie na kilkanaście minut by pieczeń przy krojeniu nie rozpadała się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 11 października Widać,że musi być pyszne ta pieczeń, na zimno albo ciepło.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 11 października Bardzo dobry pomysł na mięso mielone - smacznie i kolorowo. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń