Dania główne Przepis na:
Kolorowa sałatka

Składniki
- brokuł, 1 szt.
- pomidory, 4 szt.
- jajka, 5 szt.
- kukurydza konserwowa, 1 puszka - miniaturka
- czerwona cebula, 1 szt.
- jogurt naturalny lub bałkański, 1 opak.
- czosnek, 2 ząbki
- sól, pieprz, cukier, do smaku
- zioła prowansalskie, szczypta
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Zblanszować brokuł (lub jeśli ktoś woli - obgotować ok. 2,5 min). Sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Ugotować na twardo jajka. Osączyć na sitku małą puszkę kukurydzy.
-
Do jogurtu dodać zmiażdżone ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i cukrem - wymieszać.
-
W szkalnej misce układać podzielony na drobne różyczki brokuł, pokrojone w ósemki pomidory i jajka. Posypać kukurydzą - delikatnie przemieszać składniki. Polać sosem czosnkowym i oprószyć ziołami prowansalskimi. Podawać schłodzone - najprędzej ok. 15 minut po przygotowaniu.
Komentarze do przepisu (0)